Over Janneke

Hi! Wat leuk dat je rondkijkt op mijn website! Ik ben Janneke de Wilde, de vrouw achter Claim Your Space. In 1983 werd ik geboren in het kleine stadje Oostburg in Zeeuws-Vlaanderen. Na Maastricht en Wageningen mag ik Den Bosch al zo’n 10 jaar mijn woonplaats noemen. Daar woon ik met mijn zoon Sep en dochter Cato van 6 jaar oud. Een tweeling dus!

Als Zeeuws meisje ben ik gek op water. Dat is voor mij de plek waar ik tot rust kom. Naast lezen, wandelen en Yoga Nidra ben ik groot fan van dansjes doen in de woonkamer. En dan met de discobal van mijn kinderen aan. Ook noem ik mezelf een gecertificeerd wijn-drinker. Ik heb mijn WSET2 (Wine & Spirit Education Trust 2) diploma eind 2020 gehaald en vind wijn niet alleen heel erg lekker, maar ook geweldig interessant! 

Ik heb een enorme passie voor persoonlijke ontwikkeling, soms lijk ik wel een beetje verslaafd. Op een goede manier hoor. Ik ben vooral onwijs enthousiast over de groei die je kunt maken als je met jezelf aan de slag gaat. Dat vind ik magisch. Evolutionair zelfs. Want als ik terugkijk naar wat er allemaal is gebeurd sinds ik mijn eerste stappen op het pad van persoonlijke ontwikkeling heb gezet valt mijn mond open van verbazing.

Hou jij eigenlijk wel van jezelf?

Het was ergens in het voorjaar van 2018. Ik keek naar het tv-programma ‘De gevaarlijkste wegen van de wereld’. Twee bekende Nederlanders waren met elkaar in gesprek toen de ene aan de andere de vraag stelde “Hou jij eigenlijk wel van jezelf?”. Ik voelde mijn lijf verkrampen, keek mijn vriend aan en zei met een brok in mijn keel “Ik hou niet van mezelf en ik heb hulp nodig”.  

Die avond was de start van wat later mijn ontdekkingsreis bleek te zijn. Het was het begin van de reis naar mijn ware ik. Het begin van het loslaten van allerlei patronen en overtuigingen die ik eigen had gemaakt, terwijl ze helemaal niet van mij zijn.

Die eerste stap zetten, een afspraak maken met de huisarts, dat vond ik toch spannend. Uitspreken dat ik leed onder mijn slechte zelfbeeld voelde als falen. Ook voelde ik diep van binnen dat m’n leven hierna niet meer hetzelfde zou zijn. Het was duidelijk dat mijn leven zou veranderen. Ik had alleen geen idee hoe.  

 

Opeens rende ik in bikini achter mijn zoon en dochter aan

Met hulp van een psycholoog ging ik naar de oorsprong van mijn slechte zelfbeeld. Een docent had mij, als meisje van 11 jaar, belachelijk gemaakt ten overstaande van de hele klas. In die situatie had ik niet voor mezelf kunnen opkomen. Terug in die situatie bevroor ik opnieuw, maar dan als grote Janneke. Ik wist niets te zeggen, even was ik weer dat kleine meisje. De tranen bleven over mijn wangen stromen. Het besef dat de zin “Hoe gaat het met de dikke dame?” zo’n grote impact had gehad op mijn zelfbeeld maakte me ontzettend verdrietig.  

Uiteindelijk ging ik, na drie sessies, als grote Janneke, voor kleine Janneke staan. Ik kwam voor haar op en kon zeggen wat ik te zeggen had. Daarmee liet ik een periode achter me die werd overheerst door lichaamshaat. Mijn eetbuien verdwenen grotendeels. Ik kon mijn lichaam steeds mee accepteren. En nog geen jaar later rende ik over het strand achter mijn zoon en dochter aan. In bikini! Wie had dat ooit gedacht. 

 

Geen rollator race in het bejaardenhuis 

Mijn zoon en dochter wonen de ene week bij hun vader en de andere week bij mij. Want dat heeft mijn ontdekkingsreis ook gebracht. Na 2 jaar vechten voor onze relatie, maar vooral tegen mezelf, kon ik niet anders dan voor mezelf kiezen. Dat was de meest verdrietige beslissing uit mijn leven. Afscheid nemen van alle dromen die we samen hadden, zoals een rollator race in het bejaardenhuis, deed pijn. Het was ons niet gelukt. En dat heeft lang als falen gevoeld. Ook voelde ik me schuldig naar mijn kinderen toe. Hun leven was op de kop gezet en ik was degene die dat gedaan had. Zo ervaarde ik dat toen.  

 

Nu drie jaar later, ben ik vooral heel erg trots dat ik toen het lef had om die knoop door te hakken. Trots dat ik me niet liet tegenhouden door gedachtes, zoals ‘alleenstaande moeder zijn, dat kan je toch niet!; Hoe ga je dat allemaal regelen?’, want het moederschap voelde toen vooral heel erg zwaar. En natuurlijk zijn de strubbelingen er nog steeds. Ik bedoel, een ruzie tussen broer en zus om 7 uur ‘s ochtends is niet de ideale start van de zondag. Daar word ik ook chagrijnig van, maar in de basis ervaar ik meer flow. Ik heb meer energie. Ik geef ze vaker de aandacht die ze nodig hebben. Bij een boze bui blijf ik vaker rustig. Ik kan oprecht zeggen dat ik nu de moeder ben die ik toen had willen zijn.  

Ik was een echte ‘hoofd-koningin’ 

Nadat ik was afgestudeerd in Gezondheidswetenschappen ging ik aan de slag in de onderzoekswereld. Ik werkte aan de universiteit (4 jaar) en voor een groot internationaal bedrijf wat medische voeding maakt (ruim 11 jaar). Hierdoor was ik gewend om naar de feiten te kijken. Om verbanden te leggen en te analyseren. Ik was een echte ‘hoofd-koningin’.

Zo stond mijn hoofd 24/7 aan. Ik had m’n werkdag van begin tot eind nauwkeurig gepland. Om half 6 ‘s morgens ging de wekker. Om 6 uur zat ik op de fiets naar station. Ontbijten deed ik in de trein. Om half 8 liep ik het kantoor binnen. Vaak begon de eerste vergadering om 8 uur. Om 16 uur rende ik naar buiten, sprong ik op m’n fiets en begon de rit naar huis. Daar wachtte vervolgens de avondspits op me. Klinkt vermoeiend? Was het ook. Alleen wilde ik dat toen niet zien. Ik was superwoman en die doet alles alleen, dacht ik. Ook vond ik dat ik me niet moest aanstellen. Ik had hier zelf voor gekozen. Het was gewoon een kwestie van wennen. Alleen deed dat het niet. En achteraf gezien verbaast het me dat ik niet in een burn-out ben beland. 

 

Opeens had ik zeeën aan tijd 

Wel belandde de wereld in een pandemie. Opeens was vanuit huis werken een verplichting. Hierdoor had ik zeeën aan tijd. Tijd die ik vulde met die ene wijncursus. Met meerdere coachingstrajecten en trainingen. Mijn enthousiasme over persoonlijke ontwikkeling groeide als een malle. Ik wilde ook als coach en trainer aan de slag, maar durfde nog niet te springen. Als alleenstaande moeder een vaste baan opzeggen en voor mezelf beginnen? Het zou maar eens mislukken! Wat zouden mensen dan van me denken? 

En toen werd de beslissing voor mij gemaakt. Tijdens een reorganisatie werd mijn positie boventallig verklaard. Ik moest het bedrijf verlaten en dat voelde ontzettend dubbel. Het voelde alsof ik afscheid nam van een stukje van mn identiteit en dat deed pijn. Tegelijkertijd ervaarde ik opluchting. Ik zat al een tijdje vast in mijn functie en zag dit al snel als een kans om een nieuw pad op te gaan. Ik ging aan de slag met een business coach, slaagde voor mijn coachopleiding, en nu ben jij hier op mijn website!     

Raften op de Nijl in Oeganda

De meest waardevolle les die ik heb geleerd is hoe belangrijk het bewonen van je lichaam is. Als ‘hoofd-koningin’ leefde ik in m’n hoofd en niet in m’n lijf. Ik wist niet wat voelen was. Had geen idee hoe een full- body Yesss voelde. Of een keiharde Nee. Ik maakte daarom beslissingen op basis van ‘hoe het hoort’ en vond het vooral belangrijk dat iedereen mijn keuze begreep en goedkeurde.  

Hoe anders is het nu! Als ik boos ben schreeuw of stomp ik in kussens. Ik dans als ik verdrietig ben of blij. Ook luister ik steeds vaker naar mijn gevoel. Soms weet ik niet precies wat het me gaat brengen, toch volg ik dan die kriebel in mijn onderbuik. En dat blijft spannend. Het onbekende inspringen went nooit. Toch blijf ik dat doen. Daar zitten de meest waardevolle lessen zitten. En natuurlijk fantastische ervaringen! Zo ben ik ooit gaan raften op de Nijl in Oeganda, terwijl ik helemaal geen adrenaline junkie ben. Ik vond het verschrikkelijk. Doodsbang was ik. En wat was het kicken om m’n grens op te zoeken en te ervaren dat ik meer aankan dan ik van te voren dacht.  

Sensual sunday 

Ik hoor vaak dat ik mensen inspireer met mijn openhartigheid. Dat ze anders gaan nadenken over bepaalde onderwerpen, omdat ik in alle openheid bestaande kaders en keurslijven durf te onderzoeken. Zo heb ik er heel bewust voor gekozen om mijn sensuele verhalen te delen op Instagram. En ja, daar vinden mensen wat van. Het wordt niet door iedereen uit mijn omgeving goedgekeurd. En toch kies ik ervoor om het wel te doen, omdat ik voel dat het belangrijk is. 

 Ik geloof dan ook in de gigantische kracht die in kwetsbaarheid zit. Ook als het spannend is jezelf helemaal laten zien. In zonder gene alle ruimte pakken die je nodig hebt. En dat is dan ook de precies de reden waarom ik Claim Your Space bent gestart.  

Claim Your Space

Ook jij kunt alle ruimte pakken die je nodig hebt. Als je echt gaat voelen, kan je veel steviger staan voor jouw waarheid. Hierdoor durf je te kiezen voor dat wat je echt gelukkig maakt. Je zult merken dat het leven dan voor je gaat werken. En niet tegen je.  

Bij mij kwamen de juiste mensen op m’n pad toen ik besloot de onderzoekswereld volledig achter me te laten en het diepe in te springen. Bij het UWV kreeg ik een adviseur die met me mee dacht. Die aan me dacht toen hij een training voorbij zag komen voor startende ondernemers. En die mij alle ruimte gaf om m’n business te bouwen. 

Ik weet dat als jij gaat staan voor wie je daadwerkelijk bent, dat je dan het leven kan creëren wat jij wilt: 

Een leven waarin jouw grenzen duidelijk zijn voor jezelf en voor de mensen om je heen. Hierdoor zeg je Nee zonder schuldgevoel en Ja zonder angst.

Een leven waarin je vrij voelt om de keuzes te maken die goed voelen voor jou. En niet voor je ouders, je werkgever of buurvrouw.

Het leven is voor jou geen lijdensweg meer. Jij leidt jouw leven zoals jij dat wilt. En dat maakt niet alleen jouw leven mooier, maar ook dat van de mensen om je heen.

Anders kiezen is alles wat je hoeft te doen 

Dan is het wel belangrijk dat je zelf in beweging komt. Alleen dan beweegt de wereld met je mee. Alles is namelijk energie (en nee dat is niet zweverig). Het enige wat je hoeft te doen is anders kiezen dan je voorheen deed. Dat klinkt makkelijk hè. Is het helaas niet. Mensen zijn gewoontedieren. We houden vast aan oude patronen en overtuigingen. Die houden je namelijk veilig. Dus waarom zou je daar afscheid van nemen? Nou, omdat ze jou het gevoel geven dat je nu vastzit in je leven.  

Begrijp me niet verkeerd. Deze oude patronen en overtuigingen hebben je veel gebracht. Anders zou je ze niet hebben. Alleen ben je nu op een punt aangekomen dat ze niet meer bij je passen. Daarom voel je ook dat dat het anders kan. Alleen heb je geen idee hoe. En dat is precies de reden waarom anders kiezen ook zo moeilijk is. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen.  

Aanbod

Als je mij kiest als jouw coach geef ik je in de eerste plaats veiligheid. Je kunt bij mij 100% jezelf zijn. Ik ben er voor jou. Het is daarvoor belangrijk om volledig in het hier en nu aanwezig te kunnen zijn. Daarom begin ik elke sessie met een check-in. Wat voel je en ervaar je op dit moment?

Natuurlijk durf ik als coach te spiegelen. Als je zegt dat je het ene wilt, maar keer op keer voor het andere kiest, dan geef ik dat terug. Dat kan op een liefdevolle, strenge of grappige manier. Net wat je op dat moment nodig hebt. En als ik het gevoel heb dat je nog niet alles hebt gezegd, dan vraag ik door. Ik wil dat je gaat naar daar waar het spannend is. Waar het misschien wat ongemakkelijk voelt, want daar zit jouw groei naar een groter bewustzijn. En dat geeft je nieuwe inzichten en meer mogelijkheden om uit kiezen. Weet dat alles in jouw tempo gaat. Het is jouw proces, en jij bepaalt. 

Oh ja, een collega omschreef me ooit als een roodharige wervelwind. Je krijgt van mij dan ook een bak aan energie en enthousiasme.

Voel je nu een dikke Yes voor Claim Your Space? Dan leer ik je graag wat beter kennen. Ik vind het belangrijk dat we allebei een klik voelen. Alleen dan begin je vol vertrouwen aan jouw ontdekkingsreis naar je ware zelf.

Het lijkt mij geweldig iets van je te horen!

Liefs, Janneke

error: Content is beschermd.